20 Şubat 2015 Cuma

Türkiye Adresli Matematik Yayınlarının AMS Konu Sınıflarına Göre Yıllık Sayıları (2004-2013)

Son yıllarda (2004-2013) Türkiye'de matematik araştırmacıları hangi konu sınıflarında çalışıyor hangi alanlar daha popüler ve bunların yıllara göre sayıları nedir? 

Bu sorulara MathSciNet verilerini kullanarak Ağustos 2014'de yaptığım bir çalışmada bir miktar yanıt bulabilirsiniz. Ham olarak duran bu veriler yorumlanmaya muhtaçtır. Bu çalışmada Türkiye'de çalışılan konuların tüm dünyada aynı konuda yapılan çalışmalara oranları da tespit edilmiştir, ancak henüz yayınlanacak duruma gelmediğinden paylaşılmamıştır. Yayına hazır hale geldiğinde o veriler de paylaşılacaktır.

Çalışmaya göre 2004-2013 tarihleri arasında tüm dünyada üretilen matematik yayınlarının birincil konu sınıflandırmalarına göre %6,1'i Partial differential equations, %5,1'i Statistics ve %5'i Numerical analysis sınıflarında yapılmıştır. Türkiye adresli yayınların ise %8,6'sı Differential geometry, %7,8'i Ordinary differential equations ve %6,3'ü Numerical analysis konu sınıflarında yapılmıştır.

İlginç bir sonuç SC Number:40 olan Sequences, series, summability alanında dünyada yapılan yayınların %23'ü Türkiye adresli, bu çok yüksek bir oran.

UYARI: Bu çalışmadaki veriler elde edilirken yapılan sorgular, birincil konu sınıflandırılmaları (MSC Primary) ve dergilerde yapılan yayınlar (Publication Type=(Journals)) alınarak yapılmıştır. Farklı sorgular farklı sonuçlar verebilir.

Çalışmanın web bağlantısı: http://www.turkmath.org/beta/mathscinet2004_2013.php

Faydalı olması ve kabaca da olsa bir fikir vermesi dileğiyle...

Özkan Değer